Projecten

Famillement
OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuni 2018

Famillement 2018 was een groot succes. Het grootste familiehistorische evenement van Nederland streek zondag 3 juni 2018 neer in Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Ruim 3.100 bezoekers afkomstig uit het hele land lieten zich die dag inspireren en informeren over stamboomonderzoek op de internationale informatiemarkt en bij de verschillende lezingen, workshops en andere activiteiten. Het Famillement 2018 was een samenwerkingsproject waarin het CBG, Tresoar en HCL samenwerkten met de Freonen fan de Argiven yn Fryslân (FAF), de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) Afdeling Friesland en het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy.

1001 Vrouwen in de Rode Hoed #2drh
September 2017

De benefietavond voor het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ op dinsdag 19 september was een klinkend succes. Niet alleen was de zaal bomvol, ook de optredens waren stuk voor stuk inspirerend en indrukwekkend. De opbrengst van de avond was overweldigend. De crowdfundingstarget van het jaar (€25.000) werd zelfs overschreven.

Beste Geschiedenisboek Aller Tijden
Oktober 2016

100_vrouwen_winnaarPromotiecampagne met als resultaat dat het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis op 8 oktober 2016 werd verkozen tot het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden. In de verkiezing die het Historisch Nieuwsblad organiseerde, liet het vrouwenlexicon 249 boeken achter zich. Uit de reacties van stemmers blijkt dat zij waarderen dat er ‘eindelijk een geschiedenisboek is geschreven waarin vrouwen voor het voetlicht treden’. Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, stelt zelfs onomwonden: ‘Vrouwen waren altijd ondergesneeuwd, maar nu niet meer’.

Famillement
lezing_maarten_van_rossem.width-1205Juni 2016

Tweejaarlijks organiseert het CBG samen met een regionale partner-organisatie het Famillement, het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland.  Het is een gratis evenement dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)-geschiedenis veel te bieden heeft. Ruim 2.850 bezoekers kwamen naar de grote informatiemarkt bij het archief. Diezelfde dag bezochten velen ook het uitgebreide lezingen- en workshopprogramma en namen deel aan de verschillende rondleidingen. . Het Famillement 2016 organiseerde het CBG met Het Utrechts Archief, in samenwerking met Stichting Utrechtse Feesten (Stadsdag Utrecht), Literatuurhuis en Fotodok.

Cultuurblog
2012 – 2015cultuurblog

In de Cultuurblog op de website van Picturae zijn korte blogs te vinden waarin een ongezouten mening wordt gegeven over gebeurtenissen binnen de wereld van cultuur, in de breedste zin van het woord. Denk hierbij niet alleen aan de fotografie, de kunst en de geschiedenis, maar ook aan het archiefwezen, de bibliotheken en de museumwereld. De blogs hebben een puur informatieve functie.

ISO 9001:2008
ISO 9001 Quality Masters certified2013 – 2015

Kwaliteitsbewaking en coördinatie omtrent documentatie NEN-EN-ISO 9001:2008. Voorbereidende werkzaamheden voor multi site certificiering. Picturae is sinds 30 juli 2013 ook multi site ISO 9001:2008 gecertificeerd. De ISO 9001:2008 is een internationale norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie.

VeleHandenvelehanden
2012 – 2015

Projectinrichting, vrijwilligerswerving en coördinatie promotie-activiteiten VeleHanden in samenwerking met verschillende erfgoedinstellingen. VeleHanden is een crowdsourcingwebsite bedacht door het Stadsarchief Amsterdam waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Meer dan zesduizend vrijwilligers zijn verbonden aan VeleHanden. Doel van de website is om op deze manier collecties doorzoekbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze snel ontsloten worden. Het eerste project op VeleHanden was binnen anderhalf jaar afgerond. Op VeleHanden zijn allerlei soorten projecten mogelijk zoals onder andere het indexeren en transcriberen van registers, geboorteakten en pensioenkaarten; het selecteren en beschrijven van foto- en filmcollecties.

Het bewaren waard
2014 – 2015

het bewaren waardPromotie van Het bewaren waard in samenwerking van Archief Eemland op beurzen en evenementen (50 Plus Beurs, KVAN-dagen, Famillement, Maand van de Geschiedenis, Collectiedag WOI-Europeana, Leef3.nu). Met Het bewaren waard heeft Archief Eemland een tool bedacht, waarmee mensen zelf hun persoonlijke archief (een schoenendoos) kunnen digitaliseren, bewerken en bewaren. Oude foto’s, brieven of dagboeken hoeven niet op zolder bewaard te worden in een schoenendoos, maar kunnen op Het bewaren waard digitaal veilig bewaard en gedeeld worden met anderen. Zo blijven historische waardevolle bronnen niet ongezien bij mensen thuis in een schoenendoos op zolder liggen.

Voorlichting VeleHanden
April 2015

voorlichting velehandenIn de citadel van ‘s Hertogenbosch, oftewel het Brabants Historisch Informatie Centrum, werd maandag 18 mei 2015 een voorlichting gehouden over Picturae’s crowdsourcingplatform VeleHanden. In dit voormalige fort, dat werd aangelegd tussen 1637 en 1645, werden de gasten ontvangen en kregen zij een uitgebreide voorlichting over VeleHanden, van vrijwilligersbegeleiding tot kwaliteitsbewaking en van het transcriberen van teksten tot het beschrijven van foto’s.

Gebruikersdag Picturae
Maart 2015

gebruikersdagDe gebruikersvereniging Picturae organiseerde maandag 23 februari 2015 een gebruikersdag in het Eemhuis in Amersfoort. Picturae die dag inzicht in de doorontwikkeling van Memorix Maior en Memorix Archieven, ook werden er interactieve sessies georganiseerd rondom webproducten en was er volop gelegenheid tot discussie.

Themamiddag ‘Collecties en publieksbereik rond de Eerste Wereldoorlog’publieksbereik
Oktober 2014

In het Eemhuis (hét cultuurwarenhuis van Amersfoort) organiseerde Picturae in samenwerking met Archief Eemland en Digitale Collectie op vrijdag 24 oktober 2014 de themamiddag ‘Collecties en publieksbereik rond de Eerste Wereldoorlog’.  Deze middag viel tegelijk met een Collectiedag rond ‘Europeana 1914-1918’ bij Archief Eemland.

Vriend óf Vijand
Oktober 2014

vriend of vijandActa Historica organiseerde zaterdag 18 oktober 2014 tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum het spel Vriend óf Vijand. In teams van twee personen konden bezoekers hun strategische vaardigheden en historische kennis testen en tegelijkertijd Europa veroveren. Aan het einde van de drie spelronden werd het essay van de Maand van de Geschiedenis Het kleine koude front, van Michel Krielaars uitgereikt. Het spel werd gespeeld door ruim vijftig bezoekers en geschiedenisliefhebbers.

Presentatie Digitale Collectie
April 2014

digitale collectiePicturae en Digitale Collectie organiseerden woensdag 2 april 2014 een bijeenkomst bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De bijeenkomst stond in het teken van de Search All, OAI-PMH en koppeltool binnen Memorix Maior die gratis gebruikt kan worden wanneer klanten een deel-overeenkomst afsluiten met Digitale Collectie. .

Informatiemiddag Filmbankmarkiezenhof
Februari 2014

Picturae organiseerde op vrijdag 28 februari in het Markiezenhof in Bergen op Zoom een interactieve informatiemiddag. Tijdens deze middag wilden we samen met erfgoedinstellingen zoeken naar een manier om filmcollecties gemakkelijk te beheren en te publiceren.

Memorix Archieven presentatiedagen
December 2013

memorixarchievenIn 2013 heeft Picturae samen met een aantal archiefinstellingen hard gewerkt aan het ontwikkelen van Memorix Archieven: het archiefbeheersysteem van nu! Picturae organiseerde speciale presentatiedagen door het land om het resultaat te tonen. Op woensdag 11 december waren we aanwezig bij het Historisch Centrum Leeuwarden, vrijdag 13 december bij Regionaal Archief Tilburg en dinsdag 17 december bij het Noord-Hollands Archief.

Symposium ‘In voor- en tegenspoed’. Het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes
Oktober 2013

Symposium Acta Historica 'In voor- en tegenspoed' Het Koninkrijk en de OranjesActa Historica organiseerde op zaterdag 26 oktober 2013 in de Universiteit Leiden een middag vol lezingen van gerenommeerde historici, waaronder dr. Els Kloek, prof. dr. Henk te Velde, dr. Jeroen Koch en prof. dr. Gert Oostindie. Het symposium eindigde met de presentatie van het themanummer 200 jaar koninkrijk. Uitgeverij Vantilt verzorgde een boekverkoop.

Willem van Oranje: het moordspel
Oktober 2013

moordspelActa Historica organiseerde zaterdag 5 oktober 2013 tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Willem van Oranje: het moordspel. In dit spel konden bezoekers hun historische kennis testen en in teams proberen de moordenaar van Willem van Oranje door het Prinsenhof te achtervolgen en te grijpen. Winnaars van het spel konden het geschiedenisboek van het Rijksmuseum winnen: De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen van Gijs van der Ham.

Contactvelmiddag
contactvelmiddagSeptember 2013

Picturae organiseerde maandag 30 september 2013 een informatiemiddag over de contactvelmethode: een concept om negatievencollecties te ontsluiten en publiceren. Tijdens deze informatiemiddag werd uitleg gegeven over de methode en een demonstratie gehouden.

Archiefmiddag
Juni 2013

archiefmiddagPicturae organiseerde vrijdag 7 juni 2013 een Archiefmiddag in het Provinciehuis Friesland. Tijdens deze middag werden de nieuwe archiefnetten van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe gepresenteerd.Ook werd het beheer en de vormgeving van de nieuwe netten gepresenteerd en werd de nieuwe gebruikersraad voorgesteld.

Seminar ‘foto’s selecteren’
Juni 2013

seminar foto's selecterenPicturae organiseerde zaterdag 1 juni 2013 in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum het seminar ‘foto’s selecteren’. Deelnemers aan dit seminaren kregen presentaties vanuit verschillende standpunten en blikvelden van de fotografie om zo te leren waar je op let tijdens het maken van een fotoselectie. Deskundigen uit de wereld van de fotografie deelden hun kennis: Historicus Martijn Kleppe van de Erasmus Universiteit ging in op Icoonfotografie. Fotograaf Geert van Kesteren vertelde uit eigen ervaring over compositie en techniek in de fotografie. Directeur van de FotografenFederatie Lars Boering deelde zijn kennis over het maken van fotoselecties. Hoofd collectie van het Nederlands Fotomuseum, Martijn van den Broek, nam de deelnemers mee naar het depot en de Donkere Kamer van het museum. Het seminar eindigde met de opening van de tentoonstellingen ‘Robert Doisneau. Meesterlijk straatfotograaf’ en ‘Veronique Bourgoin: vrai ou faux?’.

AV-middag
Mei 2013

AV-middagPicturae organiseerde op dinsdag 28 mei 2013 in EYE de AV-middag. Deze middag bestond uit een gevarieerd programma. Tijdens de middag werd door Picturae een praktische handleiding bij de identificatie van audio-, video- en filmmateriaal gegeven. Ook toonde Picturae het digitaliseringsproces door het live digitaliseren van 8 mm films. Daarnaast gingen sprekers van onder andere EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in op de filmgeschiedenis, het digitaliseren van filmcollecties en de auteursrechtelijke bescherming van gedigitaliseerd materiaal.

Open dag bij Crown Fine Art
April 2013

open dag bij crownPicturae en Crown Fine Art organiseerden op donderdagmiddag 25 april 2013 een open dag bij Crown in Amsterdam. Het programma ging van start met een welkomstwoord van Picturae CEO Onno Zaman en Crown Fine Art CEO Fred Weijgertse. Verder stond de middag in het teken van een rondleiding door het gebouw, demonstraties en twee korte lezingen over het duurzame depot en 3D fotografie.

Genealogiedag
April 2013

genealogiedagPicturae organiseerde op maandag 15 april 2013 in het Brabants Historisch Informatie Centrum te ‘s Hertogenbosch een Genealogiedag. Tijdens de dag werd samen met gebruikers gekeken hoe  Memorix Maior Genealogie werkt en vooral hoe het systeem verbeterd kan worden Ook werd het programma afgewisseld met een kijkje in de keuken van het bekende tv-programma Verborgen Verleden door projectleider Jan van Holsteyn.

1001 Vrouwen
April 2011 – mei 2013

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenisMet het project 1001-vrouwen werden de levensverhalen van de meest opmerkelijke maar vaak vergeten vrouwen gebundeld in een naslagwerk: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Het vuistdikke naslagwerk is geschreven door ruim 250 deskundigen en werd gepresenteerd op donderdag 14 februari 2013 tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Deze tentoonstelling bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (14 februari tot en met 20 mei 2013) presenteerde een selectie van de meest opmerkelijke vrouwen – schrijfsters, abdissen, reuzinnen, avonturiersters, kunstenaressen, zakenvrouwen, zangeressen, etc. – met bijzondere objecten, geschriften en afbeeldingen.

(Zie promotiefilmpje 1001 vrouwen)

Symposium ‘Cultureel erfgoed, archieven en de digitale wereld’
November 2012

symposium cultureelerfgoed, archieven en de digitale wereldPicturae organiseerde maandag 26 november 2012 het symposium ‘Cultureel erfgoed, archieven en de digitale wereld’ in Paushuize te Utrecht. Op deze dag, die bedoeld was voor klanten van Picturae, werd ingegaan op de nieuwe ontwikkelingen en nieuwe features van het collectiebeheersysteem Memorix Maior. Er waren tevens lezingen over genealogie, archeologie en fotografie, belangrijke hoekstenen van de erfgoedwereld. Daarna konden de gasten genieten van een rondleiding door het Utrechtse monumentale gebouw.

(Zie impressiefilmpje symposium ‘Cultureel erfgoed, archieven en de digitale wereld’)

Picturae’s Paris Photo
November 2012

picturae's paris photoPicturae organiseerde tijdens Paris Photo 2012 een eigen editie van het evenement op donderdag 15 tot en met zaterdag 17 november 2012. Het programma vond plaats op toplocaties in Parijs; het kantoor bij Magnum Photo’s en het Institut Néerlandais. Donderdag werden twee tentoonstellingen geopend: een overzichtstentoonstelling van Kors van Bennekom en de tentoonstelling ‘Middlesex’ van Archive of Modern Conflict uit Londen. Deze tentoonstelling bracht het werk van Magnum fotograaf Bruce Gilden en fotografen als Stephen Gill, Kalev Erickson en Antony Cairns bijeen. Ook werd er tijdens dit evenement een De Donkere Kamer- Parijs editie gegeven, was er een rondetafelgesprek met als onderwerp ‘Future of photographic archives’, fotografe Charlotte Dumas gaf een rondleiding over haar tentoonstelling ‘Anima’, Robin de Puy maakte portretten in een speciale fotostudio en er was een boekverkoop.

(Zie impressiefilmpjes Picturae’s Paris Photo)

Tentoonstelling Romantiek van A tot Z
Juni 2012 – juli 2012romantiek van a tot z

De Bibliotheek van A tot Z organiseerde rondom het thema romantiek van de Dordtse Boekenmarkt de tentoonstelling ‘Romantiek van A tot Z’. De tentoonstelling liep van 28 juni tot en met 28 juli en werd geopend tijdens de Dordtse Boekenmarkt op zondag 1 juli 2012. Op de expositie waren werken van verschillende Dordtse kunstenaars te zien, van aquarel tot pentekening en van bronzen beeld tot ets.

Symposium Herakles: niets menselijks is hem vreemd
Juni 2012

herakles symposiumHet Rijksmuseum van Oudheden organiseerde op maandag 11 juni 2012 een symposium geheel gewijd aan de Griekse held Herakles. Het programma bestond uit lezingen door specialisten uit verschillende disciplines zoals kunstgeschiedenis, muziek, filosofie en literatuur en gaven een veelzijdige en soms verrassende nieuwe visie op deze Griekse held. Het symposium werd georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden en Toneelgroep De Appel en vond plaats in het verlengde van de tentoonstelling ‘Eilanden van de goden’.

April 2012

  Praalwagen_tuinen van de farao'sIn het kader van de tentoonstelling ‘Tuinen van de farao’s’ was het Rijksmuseum van Oudheden tijdens de 65ste editie van het Bloemencorso Bollenstreek (woensdag 18 t/m zondag 22 april 2012) aanwezig met een Egyptische praalwagen. De praalwagen verbeeldde een farao met een Egyptische tuin en introduceerde hiermee de nieuwe tentoonstelling. Er waren activiteiten tijdens de opbouwdagen van de praalwagen, een ‘verlicht bloemencorso’, een optocht die een route van Noordwijk naar Haarlem van veertig kilometer aflegde en een ‘stilstaand bloemencorso’.

Museumavond: 1001 vrouwen in Dordrechts Museum
Maart 2012

rondleiding dordrechts museumHet Dordrechts Museum deed tijdens de Museumavond op vrijdag 30 maart 2012 de Internationale Vrouwendag nog eens dunnetjes over. De avond stond in het teken van de vrouwen. Er waren persoonlijke rondleidingen langs verschillende schilderijen waarop de vrouw centraal staat of die gemaakt zijn door vrouwelijke kunstenaars. Op zaal werden verhalen over de vrouwen op Ary Scheffers schilderijen verteld. De muzikale omlijsting van de Museumavond was dit keer in handen van de Amsterdamse ‘harmony-singing-bird’ Danalyze.

Topstukken aan het Rapenburg
Juli 2011 – januari 2012

Topstukken aan het RapenburgHet Sieboldhuis, de Hortus botanicus Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden hadden de handen ineen geslagen voor een Topstukkenroute over het Rapenburg. De musea liggen alle drie aan deze fraaie, eeuwenoude Leidse gracht. Topstukken aan het Rapenburg is een culturele stadswandeling waarbij het routeboekje de lezer meeneemt op een ontdekkingstocht over het Rapenburg, de historische plekjes eromheen en de topstukken in de musea. Het routeboekje incl. combinatietickets is beschikbaar in vier talen (Nederlands, Engels, Duits en Japans) en met name geschikt voor toeristen.

Toscane-Umbrië markt
Oktober 2011

toscane umbrie markt. RMOTijdens de opening van de tentoonstelling ‘Etrusken. Vrouwen van aanzien, mannen met macht’ op vrijdag 14 oktober 2011 was er in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden een Toscane-Umbrië markt waar men Toscaanse lekkernijen kon aanschaffen, bijzondere Italiaanse wijnen kon proeven of genieten van sfeervolle tekeningen en schilderijen van het authentieke Toscaanse leven.

Miss Museumnacht-verkiezing
Juni 2011

miss museumnacht leiden 2011Tijdens de Museumnacht Leiden 2011 op zaterdag 25 juni 2011 werd in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden de Miss Museumnacht-verkiezing 2011 georganiseerd. De verkiezing werd gepresenteerd door Gijs van Rhijn (winnaar Leids Cabaret Festival), en de jury bestond onder andere uit Ruurd Halbertsma (conservator Klassieke Wereld Rijksmuseum van Oudheden), Jan-Jaap de Haan (wethouder Cultuur, Werk & Inkomen Leiden) en Christine Carrington (Leading lady van The Alley Girls).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s